nl-NLen-GB
Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact

Aanbesteding is geen overgang van onderneming

Gepubliceerd: 13-jul-2017 08:00

 

Hof Amsterdam oordeelt in kort geding dat er geen sprake is van een overgang van onderneming in de zaak Centric tegen KPMG. Opmerkelijk, aangezien de opdrachtgever, klantenkring, contracten tussen retailers en leveranciers ongewijzigd zijn gebleven. Ook de activiteiten zijn zonder onderbreking door gegaan.

Aanbesteding

In opdracht van Shell Nederland verrichtte Centric financiële administratieve diensten en HR administratie voor de retailers van tankstations van Shell. In maart 2016 organiseerde Shell een aanbesteding om per 01 januari 2017 diensten uit te besteden die betrekking hebben op soortgelijke diensten die Centric al uitvoerde. Centric en KPMG zijn een van de partijen die zich hebben ingeschreven voor deze aanbesteding. KPMG is uiteindelijk de partij die de aanbesteding gegund krijgt. Centric stelt zich op het standpunt dat er sprake is van een overgang van onderneming en de werknemers derhalve moeten worden overgenomen door KPMG.

Identiteitsbehoud

Zoals besproken in een van onze eerdere artikelen moet bij het beoordelen van een overgang van onderneming sprake zijn van identiteitsbehoud. Bij deze beoordeling dient rekening te worden gehouden met alle feitelijke omstandigheden zoals de aard van de betrokken onderneming, het wel of niet overdragen van de materiele activa, personeel, klantenkring en de mate waarin de voor en na de overdracht verrichte activiteiten met elkaar overeenkomen en de duur van de onderbreking tussen de overdracht.   

Tegen deze achtergrond heeft KPMG aangevoerd dat er geen sprake is van identiteitsbehoud omdat zij de werknemers van Centric niet heeft overgenomen. De belangrijkste factor is menselijk denken en handelen (arbeidsintensieve activiteit), zo stelt KPMG. Centric voert aan dat er een gemengde, dus zowel een arbeids- als kapitaalintensieve, activiteit is.

Geen overgang van onderneming

Het Hof volgt het standpunt van KPMG en oordeelt als volgt.  

KPMG voert verder aan dat de systemen waar verkopen worden geregistreerd, voorraden worden bijgehouden en gewerkte uren van personeel worden geregistreerd, niet van Centric is maar van de retailers en Shell. Derhalve gaat het hier slechts om toegang verschaffen tot die systemen en niet een overdracht van de systemen.

Ook de vacatures die open stonden voor de functies naar aanleiding van de aanbesteding zijn deels ingevuld door werknemers van KPMG. De resterende vacatures zijn beschikbaar gesteld maar geen enkele werknemer van Centric heeft hierop gereageerd. Uit niets is gebleken dat KPMG de werknemersbescherming heeft willen ontwijken.

 

NOVO’s tip

Bij het bepalen of er sprake is van een overgang van onderneming moet er gekeken worden naar de omstandigheden van het geval. Dat maakt het ook een lastig onderwerp, aangezien elke situatie anders is en dus ook ander beoordeeld kan worden. De contracten en afspraken tussen partijen zijn aspecten die meegewogen worden in een beoordeling. Zorg daarom dat elk contract met een retailer of afnemer is voorzien van een bepaling over de overgang van het personeel.

 

Zou je meer over dit onderwerp willen weten? Neem contact met NOVO advocaten, specialist in arbeidsrecht via 076-2056040 of stuur een mailtje naar info@novo-advocaten.nl.

Disclaimer

Onze blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocaten is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks bespreken wij actualiteiten binnen het arbeidsrecht. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen zullen wij hier de revue laten passeren.

Uiteraard mag u ons ook attenderen op een onderwerp. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op onze site volgende week terug!

Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief!